Helsingin kaupunki oli lähettänyt ensimmäisiin juhliin terveystarkastajan, jonka legendaarinen lausunto kuuluu näin:
”Huomiot: Kaunis ilma. Iloisia ja vireitä puffettimyyjiä. Hommat hyvin hallinnassa. Teatteriteltta täynnä kuin nuijalla lyöty (klo 12 jälkeen). Kaikki eivät mahdu sisään. Pienet lapset ryömivät sinne teltan helman alta, luvallisesti totta kai. Esitys menee yleisöön. Naurua aivan aitoa, taputuksia. Tämä on hienoa. Tämän tapahtuman hengessä ei ole valhetta – ei rahaa. Ehdotetut toimenpiteet: Jatkakaa.”
Paavo Koljonen, terveystarkastaja
Ensimmäiset Kumpulan kyläjuhlat (silloin Kyläkarnevaalit) järjestettiin keväällä 1991. Ne oli ideoitu edellisenä syksynä lentopalloseura KuPaRan (Kumpulan Pallon Rakastajat) treenisaunan lauteilla. Löylyssä ideoitiin yhteinen alueen asukkaiden kirpputoripäivä ja asiakkaiden houkuttelemiseksi kirpputorin ympärille kaupunginosatapahtuma.Ensimmäiset juhlat olivat menestys ja yllättivät tekijänsäkin, jotka olivat pääosin Kumpula-seuran ja urheiluseurojen ToTe (Toukolan teräs) ja KuPaRa jäseniä. Kumpula koristeltiin juhlapäiväksi ja kaikenikäisille tarjottiin musiikkia ja teatteria – ja kirpputorikauppa kävi kuin siima.
Tapahtumalla on edelleen käytössä ensimäisissä Kyläkarnevaaliessa onnistuneeksi testattu runko. Kumpulaa halkova Limingantie suljetaan autoliikenteeltä, jotta asukkaat saavat nostaa kirpputoripöytänsä kadulle. Kumpulan puistoihin ja aukioille pystytetään esiintymislavoja. Halukkaat saavat pitää pihoillaan kahviloita, mutta myös yhteisesti järjestetään ruokamyyntiä kulujen peittämiseksi. Kaiken ohjelman tulee olla pääsymaksutonta, juhlat järjestetään talkoovoimin ja esiintyjät etsitään esiintymään korvauksetta omasta tuttavapiiristä. Kenellekään ei makseta; kaikki toimijat ovat mukana talkoohengessä. Vuonna 2022 juhlien mahdollinen voitto lahjoitetaan Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi.
Into yhteisen ison tapahtuman järjestämiseen sai ihmiset huomaamaan, että myös talviaikaan olisi mukava puuhata yhdessä. Vuosikymmenen alkupuolella virisi idea asukastilasta, jossa voisi kokoontua ja harrastaa erilaisia asioita. Kaupunki lupasikin rakentaa ns. palvelutalon Kumpulan ja Toukolan asukkaille, mutta vuosien kädenväännön jälkeen hanke peruttiin aivan loppumetreillä, juuri kun rakentamisen olisi pitänyt alkaa. Lopulta saatiin kaupunki ostamaan Intiankadulla pitkään tyhjänä ollut liiketila asukastaloksi, jonka kaksivuotinen remontointi ja varainhankinta söivät 1999 juhlien järjestämisenergian. Samana vuonna aukaistiin helpottuneissa tunnelmissa Kumpulan Kylätila, ja Kyläjuhlien järjestäminen kulttuuripääkaupunkivuodeksi 2000 alkoi.
Vuoden 2000 Kyläjuhlien jälkeen seuraavia juhlia jouduttiin odottamaan neljä vuotta, mutta ja tästä eteenpäin Kyläjuhlat olivat olleet joka toinen kevät alueen asukkaiden talkoilla järjestämä suurtapahtuma. Asukkaat odottivat niitä innolla, osa päästäkseen järjestämään ja osa myydäkseen nurkkiin kertyneet tavarat. Korona toi tähänkin perinteeseen uuden neljän vuoden tauon: kaksi kertaa juhlat valmisteltiin ohjelmakattausta myöten ja kaksi kertaa suunnitelmat romuttuivat ja kolmannen kerran odotettiin aivan viime metreille asti ennen valmistelujen alkamista. Nyt 2024 juhlien järjestely on mennyt onneksi tuttua rataa. Kumpulan kyläjuhlien monenkirjavan vapaaehtoiskoneiston energiakeskus on asukastalo Kumpulan Kylätila. Hermoverkon lankoja pitää kädessään ja orkestroi lehmänhermoinen Kylätilan toiminnanjohtaja Sari Väntänen. Asukastalossa on paljon erilaisia tapahtumia ja viikoittaisia harrasteryhmiä, jotka osaltaan lisäävät alueen viihtyvyyttä, elävyyttä ja yhteisöllisyyttä.