Lehdistötiedote /25.4.2018

Julkaisuvapaa: Heti

Helsingin vanhin kaupunginosafestivaali, Kumpulan Kyläjuhlat, järjestetään huomenna 26.5.2018 täysin talkoovoimin ja pienellä budjetilla. Juhliin odotetaan yli 20 000 vierasta.

Kumpulassa on pitkät yhteisöllisen toiminnan perinteet, joista ammentaen polkaistaan joka toinen vuosi pystyyn tuhansia talkootyötunteja vaativat Kyläjuhlat. Tammikuussa alkoi vapaaehtoistoiminta suunnitteluryhmien järjestäytymisellä.  Jokainen juhla on tekijöidensä näköinen ja siksi aina vähän erilainen. Esimerkiksi tänä vuonna on tavallistakin suurempi lastenalue, koska sen koordinointi oli osa yhteisöpedagogiopiskelijan harjoittelua. Kirjallisuusryhmä visioi puolestaan Kylälavalla musiikkiesitysten väliin lomittuvat kirjailijoiden haastattelut ja lopuksi lavaohjelman päättää kumpulalaisen räppäri illmarin vetämät Lavarunojamit. Paikalliset asukkaat ideoita omia ohjelmiaan, kuten alueen teekkareiden järjestämät, kaikille avoimet akateemiset Sitsit. Osa ohjelmista selviää vasta juhlapäivänä.

Menneinä kuukausina on talkoolaisia tarvittu kiivaasti mm. koristeluryhmiin, sponsorien ja lahjoitusten hankintaan, tiedotukseen ja musiikkiohjelman suunnitteluun. Viimeiset päivät työllistävät erityisesti kahvilaleipojia, logistiikkaa ja rakentamista. Juhlapäivinä ovat töissä kahvila- ja baariryhmät, lavojen ja juhla-alueiden vastaavat, keittiöväki ruokkimassa talkoolaisia ja esiintyjiä sekä järjestyksenvalvonta. Sama henkilö saattaa olla lastenalueella aamupäivällä töissä, myydä omalla kirpputoripöydällään tavaraa päiväsaikaan ja kaataa juomaa juhlalavan baarissa illalla. Viimeisten vuorojen talkoolaiset purkavat ja raivaavat juhla-alueen vieraiden lähdettyä yöllä ja siivoustalkoot jatkuvat vielä sunnuntaiaamuna.

Osa talkoolaisista on ollut mukana jo tammikuusta, mutta tekijöitä ilmoittautuu mukaan vielä juhlahumun keskeltä. Tänä vuonna talkoolaisia on töissä n. 200. Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksen hallitus ja erityisesti sen toiminnanjohtaja Sari Väntänen pitävät organisaation langat sotkeentumatta. Yhteisöllinen tekeminen kiinnostaa; vanhimmat talkoolaiset ovat olleet mukana alusta asti ja osa vasta täysi-ikäistyneistäkin on monen juhlan konkareita. Kirpputorialueella näkee hyvin paljon lapsien ja nuorien ylläpitämiä kahvilapöytiä.

Lisätietoja:

Sari Väntänen, Kumpulan Kylätilan toiminnanjohtaja, Kumpulan Kyläjuhlien koordinaattori p.041 523 48 50

www.kumpulankylatila.fi

 

Lehdistötiedote/ 3.5.2018

Julkaisuvapaa: Heti

Kumpulan Kyläjuhlat (26.5.) julkistaa ohjelmansa: Marjo Leinonen & The Village BubliCans, KUUMAA, Sitku, The Valkyrians, The Slippers, Kanerva, Janne Saarikivi, Anniina Holberg, mehiläistarhuri, Syksy Räsänen, ja Kumpula-juoksu

Helsingin vanhin kaupunginosafestivaali, Kumpulan Kyläjuhlat järjestetään 26.5.2018. Ohjelmassa korostuu tänäkin vuonna eri sukupolvien yhdessä tekeminen ja kokeminen.

Musiikkiohjelmassa kuullaan mm. rouheaäänistä Marjo Leinoista The Village BubliCans – yhtyeensä kanssa sekä uusia kuumia tulokkaita kuten KUUMAA, Sitku ja Kanerva . Perinteistä genreä edustavat mm. tötterötukat jo vuosikymmeniä liikuttanut The Slippers sekä legendaarinen Ska-yhtye The Valkyrians. Mies ja kitara – musiikkia tarjoilee karismaattinen Antti Reini. Karismaa ei puutu myöskään tuoreesta postpunk-goottirock-tunnelmaisesta The Cure Assembly kokoonpanosta, jossa Kyläjuhlilla laulaa Kimmo Härmä. Kumpulan Kyläjuhlille on keskeistä antaa lavatilaa paikalliselle tekijöille ja keskittyä musiikin monikirjoisuuteen.

Kumpulan Sana – teltassa paikalliset kirjailijat, tieteentekijät tai muuten vaan sanasepot keskustelevat stagella ja lukevat otteita omista teksteistään. Taivaita hipovassa paneelikeskustelussa syöksytään mustaan aukkoon – ja toivottavasti myös ulos – Syksy Räsästä ja Janne Saarikiveä seuraten.  Kirjailija Annina Holmberg haastattelee alueen kirjailijoita, jotka myös lukevat omia tekstejään. Speakers corner saa uuden muodon, kun sekä (tavalliset) kyläläiset että ammattilaiset tulkitsevat omia lyhyitä runojaan, tai muita puhuttelevia sanan muotoja. Ohjelman päättää lavarunojamit, johon kutsutaan tulkitsijoita ulkokumpulastakin.

Lapsille Kyläjuhlat tarjoaa tänä vuonna uuuden ja helpommin saavutettavan juhla-alueen Intiankadun reunalla.  Juhla-alueella on lukuisia osallistavia työpajoja kierrätysaskartelusta kylvöpajoihin ja djemben soittoon. Lapset pääsevät kokeilemaan sirkustelua oikean sirkusopettajan ohjaamana ja tutustumaan mehiläisten ihmeelliseen elämään. Nokkelille on älypelejä ja tietovisoja ja väsyneille tai leikkirauhaa muuten haluaville Huiliteltta.

Kyläjuhlat käynnistyvät koko perheen liikuntatapahtumalla, Kumpula-juoksulla, jossa kaikenikäiset osallistujat voivat valita joko 2,5 km reippailusarjan tai 5 km kilpasarjan.

Ensimmäiset Kyläjuhlat Kumpulassa vuonna 1991 aloittivat kaupunginosafestivaalien perinteen Helsingissä. Kyläjuhlat järjestetään kokonaisuudessaan yhteisöllisesti ja talkoovoimin. Järjestelyistä päävastuun kantaa asukasyhdistys Kumpula-Toukola Kylätilayhdistys.

Kumpulan Kyläjuhlien nettisivut ja koko ohjelma: www.kumpulankylajuhlat.fi

Kyläjuhlien tarina…

Lisätiedot:

Sari Väntänen – Kumpula-Toukola Kylätilayhdistyksen toiminnanjohtaja
gsm 041-523 4850 / kylatila [ät] kolumbus.fi