TUIGU & Jowan Safadi klo 16.45 – 17.15

Kyläjuhlien historian ensimmäinen ulkomainen artisti on Jowan Safadi

Palestiinalainen laulaja-lauluntekijä Jowan Safadi on Kyläjuhlien historian ensimmäinen ulkomainen artistivieras. Kotimaassaan ja ympäri arabiankielistä maailmaa Jowan on tunnettu ennakkoluulottomasta musiikistaan. Hän tekee niin kokeellista rockia kuin punkkia arabic groovella ja elektrolla höystettynä. Arabian ohella Jowan tekee biisejä hepreaksi. Hän on kääntänyt lukuisia rockklassikkobiisejä arabiaksi.

Jowan Safadi on parhaillaan Helsingissä Safe Haven -turvaresidenssihankkeen puitteissa. Hanke on suunnattu taiteen ammattilaisille, joiden ilmaisunvapaus on uhattuna heidän asuinmaassaan, ja sitä rahoittaa Helsingin kaupunki. Safe Haven Helsinki -hanketta järjestävät Perpetuum Mobile ja HIAP – Helsinki International Artist Programme, ja sitä kuratoi Marita Muukkonen. Safadin residenssi on järjestetty yhteistyössä Muusikkojen Liiton ja Anna Lindh -säätiön Suomen kansallisen verkoston kanssa.

TUIGU yhdistelee estottomasti skandinaavista kansanmusiikkia afrikkalaisiin rytmeihin, balkanilaisiin teemoihin ja vienankarjalaisiin tuutulauluihin. Bändin kitaristi Juha Björninen ja rumpali Judo Wasama olivat aikoinaan perustamassa legandaarista Piirpauke-yhtyettä. Amerikkalainen, mutta suomalaistunut kosketinsoittaja Rob Dominis yhdistää soitossaan angloamerikkalaista musiikkiperinnettä jazzmaustein TUIGUn etnopoljentoon. Kumpulalainen Jussi Liski nähdään tällä kertaa kontrabasson varressa.

Bändin nimi TUIGU tarkoittaa karjalankiellellä ”iskua”.

Tuigu kuva Santtu Särkäs

Juha Björninen – kitara
Rob Dominis – koskettimet
Jussi Liski –  kontrabasso
Judo Wasama – rummut
Jowan Safadi – laulu ja kitara